Judetul Bistrita-Nasaud

Glasul Pamantului.Glasul iubirii


A fost înființat în anul 1968 prin reorganizarea teritorială a Regiunii Cluj (din raioanele Bistrița și Năsăud). Cea mai mare parte a teritoriului județului de azi a făcut parte mai devreme din Județul Năsăud (interbelic), respectiv din Comitatul Bistrița-Năsăud (antebelic). Reședința și centrul cultural, educațional și economic a județului este municipiul Bistrița. Județul este împărțit, din punct de vedere administrativ, într-un municipiu, 4 orașe și 58 de comune cu 235 de sate. Se învecinează cu județele Cluj, la vest, Maramureș, la nord, Suceava, la est și Mureș la sud.

Date istorice
106-271 e.n.: cea mai mare parte din actualul județ Bistrița-Năsăud era inclusă în provincia romană Dacia, vestigiile care dovedesc acest fapt sunt castrele romane de la Orheiu Bistriței, Ilișua și Livezile.
1228: este atestata documentar comuna Șieuț.
1235: Este atestată documentar așezarea Beclean.
1241-1242: Așezările Bistriței și împrejurimile au fost devastate de marea invazie tătară.
1264, iul.16: Prima mențiune documentară a orașului Bistriței.
1353: Orașul Bistrița capătă dreptul de a avea pecete proprie și de a organiza un târg anual.
1409: Sigismund de Luxemburg acordă bistrițenilor dreptul de a ridica ziduri de apărare în jurul orașului.
1440: Așezarea Năsăud este menționată în documentele vremii.
1452: Regele Ladislau Postumul donează orașul Bistrița guvernatorului Ioan de Hunedoara.
1529-1546: Bistrița a fost stăpânită de Petru Rareș.
1601: Trupele generalului Basta asediază orașul Bistrița, provocându-i mari distrugeri si executa,sub motivatia ca localnicii i-au atacat trupele,mai multii tarani din comuna SIEUT pe care i-a spanzurat pe dealul"ACASTAILOR.Tot atunci ucide doi romani sub scocul morii din sat.
Împărăteasa Maria Terezia hotărăște să ridice un riguros sistem de graniță militară, care s-a extins și pe valea Rodna, valea Șieului și valea Someșului; astfel, la Năsăud, a fost înființat Districtul Grăniceresc Năsăud.
1762, 15 aprilie: Decretul imperial pentru înființarea miliției naționale grănicerești, în urma căruia ia ființă Regimentul II (nr.17) grăniceresc român de la Năsăud,cunoscut si sub denumirea,data de un geMeral napoleonean ,la podul de la ARCOLE,ca "SUMSNELE NEGRE".
1777: Este înființată, la Năsăud, prima școală confesională greco-catolică de învățători, numită și Preparandia, mai târziu devenind Școala Normală, urmând mai apoi a fi Liceul Pedagogic din Năsăud.
1790-1792: Este construită în Bistrița prima biserică românească, greco-catolică, din lemn, în afara orașului, pe actuala str. Crinilor. Fostul lăcaș de închinare român unit se aflase în cartierul numit Hrube.
1794: Se înființează Institutul Militar Năsăud, cu predare în limbile română, germană și latină.
1863: La Năsăud se deschid porțile vestitului gimnaziu superior (mai târziu liceu, iar mai apoi devenit colegiu național) care i-a avut ca elevi, printre alții pe George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Ion Pop-Reteganul.
1884: Episcopul Dr.Ioan Sabo, al Episcopiei de Gherla, a sfințit biserica vicarială greco-catolică din Năsăud, având hramul "Sfântul Nicolae".
1888: Este inaugurată noua clădire a Gimnaziului superior greco-catolic din Năsăud, actualul imobil al Colegiului Național "George Coșbuc".
1893: Biserica fostei mănăstiri minorite (1270-1280) a fost cumpărată de către Biserica Greco-Catolică. Biserica a fost întabulată încă din anul 1895.
1918: La 4 noiembrie a luat ființă Sfatul Național Român din comitatul Bistrița-Năsăud, avându-l în frunte pe memorandistul Gavril Tripon.

Judetul Bistrita-Nasaud in cifre

329188
Locuitori
5355
Kilometrii patrati
4
Orase
58
Comune

Activitati si imprejurimi din judetul Bistrita-Nasaud

Ghid de informare

lacase de cult

Lacase de cult

Biserica cu zid de aparare construita de mesterii graniceri din SIEUT, singura de acest fel din TRNSILVANIA...Detalii

Turism

Obiective turistice

Bistrita-Nasaud deține o foarte bogata şi variata zestre turistica, o retea de obiective culturale și naturale care....Detalii

Ansambluri folclorice

Ansambluri folclorice

Ansambluri folclorice, formaţii de dansuri, grupuri folclorice tradiţionale si formaţii de jocuri bătrâneşti...Detalii

port bistritean

Port bistritean

Bistrita-Nasaud constituie o zonă etnografica de exceptie în spatial romanesc prin valorile folclorice, ale artei populare...de de înaltă măiestrie..Detalii

unicitatea judetului

Unicitatea judetului

La unicitatea judeţului Bistriţa-Năsăud contribuie: Centrul vechi al oraşului Bistriţa aminteşte, încă prin arhitectură....Detalii

investitii propuse

Investitii propuse

Pentru dezvoltarea turistica a judetului bistrita-Nasaud au fost propuse o serie de investitii ....Detalii

Proiecte in derulare

Dezvoltarea turismului

Arii naturale protejate-Bistrita-Nasaud

Investitii propuse pentru dezvoltarea turistica

Autoritatile locale  au in derulare mai multe proiecte care vor conduce la dezvoltarea orasului si a judetului

Centre de informare turistica

Centre de informare turistica

Centre Turistice-Bistrita, Nasaud , Romuli, Parva, Uriu, Sânmihaiu De Câmpie, Bistrita Bîrgăului...

romaniauniunea europeanabistrita-nasaudbistrita-poarta-transilvaniei

Judetul Bistrita-Nasaud

Bistrița-Năsăud a fost înființat în anul 1968 prin reorganizarea teritorială a Regiunii Cluj (din raioanele Bistrița și Năsăud). Cea mai mare parte a teritoriului județului de azi a făcut parte mai devreme din Județul Năsăud (interbelic), respectiv din Comitatul Bistrița-Năsăud (antebelic). Reședința și centrul cultural, educațional și economic a județului este municipiul Bistrița. Județul este împărțit, din punct de vedere administrativ, într-un municipiu, 4 orașe și 58 de comune cu 235 de sate.

Contact

CJ Bistrita-Nasaud
Piata Petru Rares nr.1
Romania

Telefon

+40 (263) 213-657
+40 (263) 215-503

170579
Astazi
Ieri
Saptamina aceasta
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Toate zilele
411
500
3558
163809
7949
170579

Your IP: 34.239.158.107
2019-08-18 15:31